Home / Uncategorized / Split TVA – Opțional
single

Split TVA – Opțional

Nicio firmă din România nu va mai trebui să aplice obligatoriu sistemul plății defalcate a TVA-ului, supranumit split TVA, deoarece acesta va deveni opțional în totalitate. În prezent, obligați la aplicarea sistemului split TVA sunt cei cu datorii mari la plata TVA-ului și cei aflați în insolvență. Totodată, autoritățile vor elimina și facilitățile fiscale acordate celor care aplică opțional sistemul.

split TVA

După ce autoritățile europene au avertizat România că sistemul split TVA, în forma sa actuală, încalcă legislația Uniunii, autoritățile de la noi au decis să ia măsuri pentru a-l modifica.

Astfel, azi a fost adoptat la Senat un proiect de lege pentru a transforma split TVA într-un mecanism complet opțional, indiferent de situația financiară a companiilor.

Practic, companiile obligate acum la aplicarea split TVA, adică cele cu datorii mari la plata TVA-ului și cele aflate în insolvență, vor scăpa de acest sistem de plată defalcată a taxei. Referitor la datorii, este vorba de peste 15.000 de lei pentru contribuabilii mari, peste 10.000 de lei pentru contribuabilii mijlocii și peste 5.000 de lei pentru ceilalți contribuabili.

Astfel, sistemul split TVA va putea fi aplicat de orice firmă care dorește acest lucru. Însă, odată cu obligativitatea aplicării split TVA, vor dispărea și facilitățile fiscale acordate acum pentru aplicarea opțională a sistemului.

Așadar, cei care vor aplica opțional sistemul nu vor mai beneficia de scăderea cu 5% a impozitului pe profit sau a impozitului micro, așa cum se întâmplă acum.

Firmele care aplică obligatoriu split TVA în momentul de față vor scăpa de mecanism începând cu data de 1 a celei de-a doua luni de după intrarea în vigoare a proiectului de lege. De exemplu, dacă actul se va aplica din ianuarie 2020, firmele vor ieși automat din sistem la data de 1 martie 2020.

Referitor la cei care aplică opțional sistemul în prezent, aceștia vor avea 60 de zile calendaristice, de la data intrării în vigoare a proiectului, pentru a cere ieșirea din split TVA.

Sistemul split TVA a fost introdus în legislație de la 1 octombrie 2017, acesta fiind folosit opțional, de către firmele care au dorit asta, până pe 31 decembrie 2017. De la 1 ianuarie 2018, sistemul se aplică obligatoriu pentru companiile care au datorii mari la plata TVA și cele care se află în insolvență.

Atât specialiștii, cât și mediul de afaceri s-au opus cu vehemență introducerii split TVA în legislație încă de când Guvernul a început să pregătească mecanismul plății defalcate a TVA-ului. În urma presiunii publice, autoritățile au decis să restrângă aria firmelor obligate să aplice split TVA doar la cele în insolvență și cele cu datorii notabile la plata TVA. Inițial se dorea ca split TVA să fie obligatoriu pentru toate companiile din România.

După ce România a cerut voie autorităților europene pentru sistemul split TVA și a fost refuzată, a fost demarată o procedură de infringement. Astfel, dacă autoritățile nu iau măsuri pentru a elimina obligativitatea sistemului split TVA, România riscă să fie amendată.

Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *